Sıkça Sorulan Sorular

Görüntüleme

( Kelime)

Blog Nedir ?

Web tabanlı bilgi paylaşım ağı olan blog, insanların bildiği, öğrendiği ve paylaşmak istediği paylaşımları aktarmayı sağlayan mecradır. weB-LOGin kelimelerinin kısaltımı şeklinde oluşan blog kelimesi birleşik kelimenin kısaltması olarak oluşturulmuştur. İnternet ortamında kişisel internet sayfası sahibi olmak isteyenler için blog özel bir seçenektir.

Blog Nasıl Açılır ?

Blog veya bir İnternet sitesi kurmak eskiden birçok kodlama ve tasarım becerisi gerektiriyordu. Bunları bilseniz dahi, sunucuya bağlanarak hazırladığınız dosyaları doğru dizinlere aktarmaya ve her bir değişiklik için her defasında ilgili sayfalarda birer birer düzenleme yapmaya kadar bir sürü karmaşık ve uzun zaman alan işleri yapmanız zorunluydu.

Günümüzde bunların hiçbirine ihtiyaç kalmadı; bir blog açmak adeta Word’de online bir belge oluşturmak kadar basit. Tarayıcınızda blog içeriğini oluşturabiliyor, görünümünü düzenleyebiliyor ve bir tıkla yayımlayabiliyorsunuz (FTP’ye vs. hiç ihtiyaç yok). Oluşturduğunuz içeriği “görüntüleyip” istediğiniz değişikliği tek komutla anında tüm sayfalarınızda birden yaparak güncelleyebiliyorsunuz. Hazır tasarım şablonlarını (temaları) kullanırken sürükle – bırak yöntemiyle blogunuza istediğiniz görünümü verebiliyor, seçeceğiniz özellik ve işlevleri bir tıkla ekleyip kaldırabiliyorsunuz. Bu rehberde, günümüzün en mükemmel araçlarıyla blog sitesi kurmayı adım adım öğrenip en üst kalitede bir bloga bugün sahip olabilmeniz ve blog yazmaya başlamanız için ihtiyaç duyduğunuz tüm açıklamaları bulacaksınız. Bunun için sıkıcı metinler okumayacaksınız. Uzmanlığa ihtiyacınız yok. Ne kodlama bilmeniz, ne de web tasarım tecrübenizin olması gerekiyor.

Yeni gelişmelerden ve güncel araçlardan haberdar olmadıklarından dolayı bunun aksini söyleyenler olabilir, ancak onlar sizi yanıltmasın! Dijital teknoloji her geçen gün daha kullanıcı dostu hale geliyor ve isteyen herkesin kendi işini kendinin yapmasını mümkün kılıyor.

Blog Açarken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Bloğunuzu açtınız, şimdi neler yapmalısınız.

  • Blogger şablonlarından hoşunuza giden bir şablon seçin.
  • Sitenizi web yöneticisi araçları’na kaydedin.
  • Web yönetici araçlarından site haritası kaydedin.
  • Blogger için gerekli seo ayarlarını yapın.
  • Her gün düzenli olarak en az bir yazı girmeye çalışın.
  • Yazdığınız yazıların ortalama 300 kelimeden oluşmasına özen gösterin.
  • Alıntı, çalıntı, kopya yazılardan ve resimlerden uzak durun.
  • Sadece özgün yazın.
Blog Safamın Ziyaretçi Sayısını Nasıl Arttırabilirim ?

Web site trafiği yüksek olan sitelere baktığınızda, bu sitelerin bilgi veren ve geniş içeriklere sahip olduğunu görürsünüz. Yani sitenin daha fazla trafik almasını istiyorsak, birçok çalışmadan önce içeriğe önem vermeliyiz.

Microsoft’un sahibi Bill Gates’in bu konuda çok güzel bir sözü vardır; “content is the king” yani Türkçe manası ile “içerik kraldır”. Burada kopya olan içerikten değil, tamamen özgün yazılmış, daha önce herhangi bir sitede yayınlanıp index almamış içeriklerden bahsedilir. Kopya içeriklerle saniyeler içerisinde sitenizin içerik sayısını yükseltmeniz mümkündür, fakat trafik bakımından sitenize uzun vadede bir artı sağlamayacaktır.

Trafiği arttıran bir diğer husus ise sitenin güncelliğidir. Yani sitenizde her gün değişik konu başlıklarında içerikler paylaşmanız sitenizin sürekli güncel kalmasını sağlar. Google botları da güncelliği olan siteleri sevdiği için sitenizi sürekli ziyaret eder ve içeriklerinizi indexler. Bu da her gün artan bir ziyaretçi trafiği almanıza neden olur.

Blog Açmak Ücretli mi ?

Blog açmanın ücretli olup olmadığı sıkça sorulan sorulardandır. Ücretsiz blog açtığınızda çeşitli kısıtlamalar ve birtakım prosedürlerle karşılaşabilirsiniz. Bunun yanında ücretli olarak açacağınız blog sayfaları ise alan adı olarak ve site tasarımı olarak özel seçenekler sunuyor. Eğer özel bir seçenek arayışındaysanız ücretli blog sayfaları sizin için ideal seçeneklerdir. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz blog servislerini mercek altına aldığımızda şu seçenekler dikkat çekiyor.

  • Blogger: Google'nin blog mecrası olan blogger, Google'nin ücretsiz olarak sunduğu bir hizmettir. Google alt yapısı ile blog sahibi olmak istiyorsanız ve bunu ücretsiz olarak elde etmek istiyorsanız Blogger sizin için ideal bir tercihtir.
  • Wordpress: Blog siteleri arasında en sık tercih edilen blog mecrası WordPress'tir. Zengin içeriği ve özgün tasarımları ile WordPress ile aradığınız özle seçeneklere sahip olabilirsiniz.
  • Blogcu: Yerli blog sitesi olan Blogcu, Blogger ve WordPress'e göre bir adım geride olsa da özgün ve yerli tasarımlar ile sizlere özel çözümler sunuyor.
Blog ile Web Sitesinin Ne Farkı Var ?

Kullanıcılar genellikle internet sitesi ile blogun farkını merak etmektedirler. İnternet siteleri kendi içinde türlere ayrılır. Blog da bir internet sitesidir. Ancak portal sitesi, blog sitesi ve forum sitesi gibi türleri olan internet sitesi seçenekleri arasında blog sitesi kendi tarzı ile farklı bir internet sitesi konseptidir. Kullanıcıların merak ettiği bir diğer konu da blog sayfası için kod bilgisinin gerekli olup olmadığıdır. Kod bilginiz olsa da olmasa da blog sahibi olmanız mümkündür. Hazır tasarım halinde olan binlerce blog seçeneği arasından beğeninize göre blog tercihi yapabilirsiniz. Eğer kod bilgisine sahipseniz bu durumda kendi blog sayfanızı kendinize özel şekilde tasarlayabilirsiniz.

Blog Türleri Nelerdir ?

Çok sayıda blog türü vardır. Bilgi verme amaçlı olan blog siteleri sadece bilgiye odaklı ve tasarım detayı olarak derinliği olmayan bloglardır. Kişisel blog sayfaları ise aşk, giyim, spor ya da sağlık gibi konularda ve farklı formatlarda olabilir. Bunun dışında özel amaçlı blog sayfaları da oluşturularak özel veri akışı sağlanabilir. Blog açmak isteyenler neden blog açmalıyım diye düşünebilirler. Bir şeyler paylaşmak ve kendinizi sanal ortamda ifade etmek istiyorsanız blog açmak en iyi çözüm olacaktır. Boşa zaman harcamak yerine faydalı paylaşımla yapmak istiyorsanız en ideal seçenek blog sayfasıdır. Kendi konseptinize uygun tasarım yaparak içeriği oluşturduktan sonra blogunuzu devamlı güncelleyerek yeni paylaşımlar yapabilirsiniz.

Wordpress mi ? Blogger mı ?

Blog açacaksanız, tercihinizin Blogger’dan yana olmasını tavsiye ederim. Hem Google’ın kendi işi, hem de masrafsız. Sadece özel alan (domain) satın alıp yolunuza devam edersiniz. Alan adı dediğim şey .com, .net, .org gibi uzantılardan oluşan site ismi. Örneğin Blogger’dan aldığınız blog ismi (adresi) bloggelistiricim olsun. Bu durumda site adresiniz www.bloggelistiricim.blogspot.com olacak. Ancak istediğiniz bir site ismini (daha önce alınmamışsa) yıllığı 8$ - 10$' a satın alarak www.bloggelistiricim.com vb. şekilde yapabilirsiniz. Yani domain satın alarak .blogspot’tan kurtulmuş olursunuz.

Bu makale faydalı mı?