Bloggerda Özel Robot Başlık Etiketi Nasıl Düzenlenir?

Mayıs 11, 2021
Görüntüleme

( Kelime)


Özel Robot Başlık Etiketleri, Blog sayfanızda ya da Web Sitenizde paylaştığınız (metin, resim, açıklama, video  vb.) içeriklerin arama motoru robotları sayesinde sürekli taranarak  arama sonuçlarında ziyaretçilere gösterilmesinde büyük rol oynuyor. Bu sebeple açmış olduğunuz Blog Sayfanıza birkaç ayar yaparak sizde bu robotlardan doğru bir şekilde faydalanabilirsiniz.

SEO açısından oldukça önemli olan bu işlem, yanlış veya bilinçsiz yapıldığı takdirde Blog Sayfanızda hitlerin düşmesine, arama motorlarının sonuç sayfalarında gözükmemesine ve hatta sayfanızın kapanmasına kadar giden önemli derecede ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden konuyu size daha doğru anlatmak adına ele alacağımız konu başlıklarının açıklamalarını yapmak istedim.

Özel Robot Başlık Etiketlerini dört ana başlık altında toplamak gerekirse;

Özel Robot Başlık Etiketlerini Etkinleştir

Özel Robot Başlık Etiketlerinin kullanılabilmesi için ilk başta yapmanız gereken bu özelliğin aktif edilmesi. Bu kısmı aktif ettiğiniz takdirde Özel Robot Başlık Etiketlerinin kullanılmasına izin vermiş olursunuz.

Ana Sayfa Etiketleri

Ana Sayfa Etiketleri adından da anlaşılacağı üzere Bloğunuzun ana sayfasının indekslenmesini sağlar. Burada bulunan özel başlık etiketleri biçimlendirme seçeneklerinin arasında “noindex” ve “nofollow” gibi seçenekler yer alsa da ana sayfayı hiçbir zaman arama motoru robotlarından engelleyemezsiniz. Çünkü Google ana sayfa yapısını davranışlarından anlıyor ve ana sayfadaki öğelerin engellenmesi yanlış tercih olduğu için siz engellemek isteseniz de engellemiyor.

Arşivleme ve Arama Sayfası Etiketleri

Arşivleme ve arama sayfaları, Blog sayfanızdaki içeriklerin bilgilerini göstermek amacı ile oluşturulmuş sayfalardır. Ziyaretçilerinizin bloğunuzda sağlıklı bir şekilde gezinebilmesine ve aramış olduğu konuyu kolayca bulabilmesi için oldukça faydalıdır. 

Ancak arama motorlarının bu tip sayfaları indekslemesine izin vermemeniz gerekir. Aksi takdirde sayfanızda paylaştığınız makalelerin farklı linkler altında tekrarlanan içerik olarak gösterilmesini sağlayacaktır. Bu durum bloğunuzu faydadan çok zarara uğratacaktır.

Yayın ve Sayfa Etiketleri

Blog sayfanızda paylaştığınız yayınlar ya da açmış olduğunuz sayfalar bloğunuzun temelini oluşturur. Kısacası sayfanızda paylaştığınız içerikler tüm ziyaretçilerinizin buluştuğu ortak nokta olduğu için arama motorlarının yayınları ve sayfaları global bir şekilde indekslemesini engelleyemeyiz.

Özel Robot Başlık Etiketlerinin Anlam ve Özellikleri

Özel robot başlık etiketlerini doğru bir şekilde yapılandırmak istiyorsanız öncelikle bu etiketlerin anlam ve özelliklerinin ne olduğunu biliyor olmanız gerekmektedir.

1. all: Arama motoru robotlarının blog sayfasını ve sayfada bulunan tüm öğelerin indekslenmesini ve tanımlanmasını sağlar. Böylece, tarayıcılar herhangi bir kısıtlamaya bağlı kalmadan blog içeriğinin dizine ekleyebilir.

2. noindex: Bu özellik özel bloglar için üretilmiştir. Birisi herkese açık bir şekilde blog sitesini paylaşmak istemiyorsa, bu seçeneği kullanabilir. Bu seçeneğe izin vermek, arama motoru robotlarının blogu taramasını ve dizine eklemesini engeller. Yani kimse arama motorları aracılığıyla bu bloga erişim sağlayamaz.

3. nofollow: Daha önce "nofollow" ve "dofollow" terimlerini duymuş olmalısınız. Bu, kafa karıştırıcı bir SEO faktörüdür. Çünkü, bu etiketlerin kullanım durumuna göre blog sitesinin arama motoru sıralamasını artabilir veya azalabilir. Blogger, bu özelliği blogunuz tüm giden bağlantılarına "nofollow" eklenmesi için üretmiştir. "dofollow", tüm giden bağlantılar için varsayılan robot etiketidir. Bu, arama motorlarının bağlantı verdiğiniz sayfalara gizlice girebileceği anlamına gelir. Arama motorlarının bağlantılarınıza bakmasını istemiyorsanız, "nofollow" etiketinin eklenmesine izin verebilirsiniz. Ancak, blog iç linkleri için "nofollow" etiketi kesinlikle kullanılmaz.

4. none: Hem "noindex" hem de "nofollow" etiketlerini birlikte uygulamak isterseniz, bu özelliği etkinleştirebilirsiniz. Böylece, arama motorları blog içeriklerinin indekslemesini önleyecek ve giden bağlantıların takibini yapmayacaktır.

5. noarchive: Bu özellik, arama motoru önbelleği iznini kontrol etmek için verilmiştir. Genellikle, arama motorları blog sitesinin bir önbellek sürümünü toplar ve bunu arama motoru sonuç sayfasında (SERP) gösterir. Aslında önbellek, blog sayfalarının sık sık güncellenen bir kopyasıdır ve arama motorları tarafından blog sitesinin kesinti süresinde hizmet vermek için kullanılır.

6. nosnippet: Snippet, hemen hemen her arama sonucu, SERP'lerde sayfaların ne ile ilgili olduğu hakkında kısa bir özet sunar. Yani blog sayfasının içeriği hakkında ön bilgi verilmesini sağlar. Ancak, bu özelliğin etkinleştirilmesi, arama motorlarının bu ön bilgi (açıklama) metnini göstermesini engelleyecektir.

7. noodp: ODP, Dmoz gibi "Açık Dizin Projesi" anlamına gelir. Google bazen oradaki bilgileri kullanır. İsterseniz bu etiket ile kapatabilirsiniz.

8. notranslate: Bu seçenek, blogunuzun farklı dillerdeki çevirisini devre dışı bırakmanıza olanak tanır. Translate çevirisi yüzde yüz okunabilir olmasa da, okuyucularımızın isterlerse blog sayfasını farklı dillere çevirmelerine izin vermeliyiz.

9. noimageindex: Bu seçeneğe izin vermek, arama motorlarının blogunuzun resimlerini indekslemesini engelleyecektir. Bana göre bu özelliği dikkatli kullanmakta fayda var. Çünkü görseller blog yazmanın önemli bir parçası ve blogunuzun organik trafiğini artırabilir.

10. unavailable_after: Belirli bir süre sonra blogunuzun dizinini kaldırmak isterseniz, bu seçeneği işaretleyebilirsiniz. Bu seçeneği aktif ettiğinizde hemen alt kısımda sizden bir tarih belirtmenizi istenecektir. Belirtmiş olduğunuz tarihten itibaren içerik dizinden çıkarılacaktır.

Özel Robot Başlık Etiketleri Nasıl Ayarlanır ?

Yukarıda sizlere Özel Robot Başlık Etiketlerini elimizden geldiğince detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Sıra geldi bu ayarların nasıl yapıldığına. Aşağıda görmüş olduğunuz ayarların tamamı Blog Geliştiricim sitesinde yer alan ayarlardır. Dilerseniz sizde aynı biçimde ayarlarınızı tanımlayabilirsiniz.

Öncelikle Blogger yönetici paneline Giriş yapın ve ardından sol tarafta yer alan sekmelerden Ayarlar butonuna tıklayın. Ayarlar sayfasını aşağı doğru kaydırdığınızda “Tarayıcılar ve Dizine Ekleme” adında bir başlık göreceksiniz. Bu başlık altındaki “Özel Robot Başlık Etiketlerini Etkinleştir” seçeneği sizde pasif gözükebilir. Eğer buton pasifte gözüküyorsa butonu aktif konuma alın. Aktifse bir sonraki adıma geçin


Bu seçeneği aktif ettikten sonra hemen altında yer alan “Ana sayfa etiketleri, Arşivleme ve arama sayfası etiketleri, Yayın ve sayfa etiketleri” başlıkları da otomatik olarak aktif konuma geçecektir. Böylelikle bu başlıklara tıklayarak tek tek ayar yapabilirsiniz. Gelin hepbirlikte bu ayarların doğru bir şekilde nasıl yapılması gerektiğini öğrenelim.

Ana Sayfa Etiketlerini Ayarlama

Ana sayfa etiketleri için "all" ve "noodp" seçeneklerinin yanında yer alan butonu aktif edin.

Arşivleme ve Arama Sayfası Etiketlerini Ayarlama

Arşivleme ve arama sayfası etiketleri için "noindex" ve "noodp" seçeneklerinin yanında yer alan butonu aktif edin.

Yayın ve Sayfa Etiketlerini Ayarlama

Yayın ve sayfa etiketleri için de "all" ve "noodp" seçeneklerinin yanında yer alan butonu aktif edin.


Ayarlar kısmında yapacağımız bütün işlemler bukadar. Fakat dikkat etmeniz gereken bir konu daha var o da şu. Blogger Yayın Editör sayfasının sağ tarafında yer alan "Özel Robot Etiketleri" menüsündeki seçeneklerin "varsayılan" olarak kalmasını öneririz.

Sonuç

Yukarıda anlatmış olduğumuz makalenin sonucunda Ana Sayfa, Arşivleme ve Arama Sayfası, Yayın ve Sabit Sayfaların indekslenmesi için talimat vermiş olduk.  Bu durumda bizim size önerimiz eğer hangi etiketi seçeceğiniz konusunda emin değilseniz “noindex” seçeneğini kesinlikle işaretlemeyin. Aksi takdirde yazımızın en başında belirttiğim gibi Blog Sayfanızda hitlerin düşmesine, arama motorlarının sonuç sayfalarında gözükmemesine ve hatta sayfanızın kapanmasına kadar giden önemli derecede ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bloggerda Özel Robot Başlık Etiketi Nasıl Düzenlenir? ile ilgili bilgi ve görüşleriniz için yorum fomrunu kullanabilirsiniz.
Bu makale faydalı mı?

KATEGORİ İÇERİKLERİ


SON
ÖNCEKİ YAYIN
YORUMLARDA KOD KULLANMA
  • 1- Yorumlarda kalın karakter kullanmak için <code><strong>...</strong></code> veya <code><b>...</b></code>.
  • 2- Yorumlarda italik karakter kullanmak için <code><em>...</em></code> veya <code><i>...</i></code>.
  • 3- Yorumlarda altı çizili karakter kullanmak için <code><u>...</u></code>.
  • 4- Yorumlarda üzeri çizili karakter kullanmak için <code><strike>...</strike></code>.
  • 5- Yorumlarda HTML kod kullanmak için <code><code>...</code></code> veya <code><pre>...</pre></code> veya <code><pre><code>...</code></pre></code>, yorumlarda kod kullanmak için aşağıdaki kod dönüştürücü programını kullanın.

Blogger
Disqus
Yorum Ekle

Hiç yorum yok

Bloggerda Özel Robot Başlık Etiketi Nasıl Düzenlenir?; Hakkında görüşlerinizi bizimle paylaşın. Teşekkürler.